8 Ocak 2014 Çarşamba

Nikah için gereken evraklar





Evlilik tek tarafın beyanıyla yapılamayacağı için çiftlerin ilk başvuruda beraber bulunmaları zorunludur.

Nikah işlemleri için damat veya gelin adayının bağlı bulunduğu semtin nikah memurluğuna çiftlerin şahsen başvurmaları gerekmektedir. Sadece bir kez birlikte gidip imzalarınızı attıktan sonra işlemleri taraflardan biri takip edebiliyor.

Eğer nişanlınız yurt dışında, başka bir şehirde veya askerdeyse evrakları tamamladığınız takdirde dosya açılabiliyor, döndüğünde de imzası alındıktan sonra tarih alabiliyorsunuz. Aynı şekilde ayrı şehirlerde müracaat da mümkün olabiliyor. Bu durumda, müracaatı alan evlendirme memurlukları derhal karşılıklı olarak birbirlerine bilgi verirler.
  
Başvuruda istenen evraklar: Başvurunuzu bir defada tamamlamak için aşağıdaki evrakları hazırladıktan sonra nikah memurluğunuza gidebilirsiniz. Fakat sizden ayrıca bilgi formunu ve evlendirme beyannamesini doldurmanızı ısteyecekler, bunları önceden temin edebileceğiniz gibi evraklarınızla gittiğinizde de doldurabilirsiniz. Başvuruyu yapmaya gittiğiniz gün düğün yapmayı düşünüyorsanız mekanı da önceden belirlemiş olmanız gerekiyor. İstediğiniz gün ve saatte nikahınızın gerçekleşmesini istiyorsanız çok erken başvuruda bulunun, yaz ayları için 6 ay kala sürekli arayarak düşündüğünüz ay için başvuruların hangi tarihte başlacayağını öğrenebilirsiniz.

1. Evlenme beyannamesi (bu beyanname dört kopya olarak düzenlenir). - Fotoğrafları yapıştırmadan önce mutlaka sorun, hepsine yapıştırmanız gerekmiyor).

2. Nüfus cüzdanları ve fotokopileri (Fotoğraflı olması gerekiyor).

3. Sağlık raporu/resmi sağlık kurulu raporu: Hükümet Tabibliği, Sağlık Ocağı veya Kadıköy Belediye Başkanlığı Sağlık İşleri Müdürlüğü'nden onaylanmış evlenme raporu (Evlenmeye engel hastalığın bulunmadığını gösteren sağlık raporu)

4. İkametgah BelgesiÇiftlerden birinin ilgili ilçede oturduğunu belgeleyen ikametgah (Fotoğraflı)

5. Vesikalık Fotoğraf: Verilecek 7şer adet fotoğrafın, inkılap kanunlarına uygun kıyafet içerisinde başı açık, cepheden ve başın yüz ile alın kısımlarını tamamen gösterir şekilde çektirilmiş olması gerekir. Kadınların, yüz ve alın kısımları açık olmak kaydıyla başörtü ile çekilmiş fotoğrafları kabul edilebilir.  (İlçelerde fotoğraf adedi ile ilgili uygulamalar farklılık gösterebilir, telefonla teyit edebilirsiniz).


6. Nüfus kayıt örneğiNüfus Müdürlüğü'nden alınmış son medeni hallerini belirten nüfus kayıt örnekleri, kişinin tam künyesi ile nüfus açısından evlenmesine engel bir halinin bulunup bulunmadığını gösterdiği için evlenme ehliyet belgesi olarak kabul edilir. Yabancılar için, yetkili merkezi makamlarca veya o devletin yerel temsilcilikleri tarafından; kişinin adını, soyadını, ana ve baba adı ile doğum tarihini  ve  evlenmesine engel halinin bulunup bulunmadığını gösterir şekilde düzenlenerek verilmiş ve usulüne göre tasdik edilmiş olan belge, evlenme ehliyet belgesi kabul edilir. İstanbul'da konsolosluğu bulunmayan yabancılar için Ankara'da bulunan Büyük elçiliklerinden alınan bekarlık belgelerinin Dış işleri Bakanlığı'na onaylatılması gerekmektedir

www.berranikahmalzemeleri.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder